Cu siguranță v-ați uitat la un moment dat la acele bijuterii personalizate cu inscripții interesante. De câte ori v-ați găsit admirând fie într-o vitrină sau într-o poză, o bijuterie de epocă cu modele complicate pe toată suprafața acesteia?

Cel mai probabil priveați bijuterii gravate.

Vă invităm să aflați din cele ce urmează despre procesul de gravare al bijuteriilor, tipurile de gravură și motivele pentru care să optați pentru o astfel de bijuterie.

Ce reprezintă gravarea unei bijuterii?

Gravura este procesul prin care se stampează litere, cuvinte, cifre, fotografii sau desene pe suprafața unei bijuterii. Tehnica gravurii a fost utilizată încă din antichitate pentru a realiza bijuterii frumoase și complexe. Pe măsură ce tehnologia a avansat, meșterii bijutieri au trecut de la gravarea manuală la metode mai convenabile și mai rapide, cum ar fi gravura rotativă sau gravarea cu ajutorul laserului.

Acest tip de operațiune se poate executa fie în relief, fie doar contur. De asemenea, se pot adăuga embleme, detalii ornamentale sau blazoane în funcție de preferințe.

Este o procedură permisivă, însă contează mult în acest proces materialul pe care îl alegeți pentru gravare.

Cele 3 tipuri de gravură

Gravura manuală. Cea mai veche și mai elaborată metodă este gravarea manuală. Aceasta este realizată de un meșter bijutier calificat cu ajutorul unui mic instrument de gravat. Întrucât munca este realizată manual, gravura poate să nu fie la fel de exactă ca o gravură creată cu ajutorul unui computer, dar mulți oameni optează pentru gravarea manuală, datorită farmecului său ce ne duce cu gândul la o bijuterie pe care s-a așternut patina timpului, ruptă parcă din povești.

Acest tip de gravura este favorit și pentru valoarea sa artizanală. Este cea mai scumpă opțiune dintre cele trei metode de gravare din cauza faptului că este extrem de meticuloasă. Așa că, dacă doriți să marcați un moment special în viața dumneavoastră sau a celor dragi, aceasta este metoda de gravură ideală.

Gravura cu ajutorul mașinii rotative. Această metodă de gravare folosește un instrument care este controlat de o mașină pentru a crea gravura. Designul este setat într-un computer care controlează mașina rotativă, făcând gravarea cât mai precisă posibil. Gravarea cu mașină rotativă este mai accesibilă ca preț decât cea manuală, deoarece durează mai puțin, însă nu poate fi utilizată pe materiale sensibile la căldură. Fricțiunea cauzată de proces poate încălzi și deteriora bijuteriile care conțin sticlă, plastic sau pietre prețioase delicate.

Gravarea cu ajutorul laserului. Gravarea cu laser este cea mai modernă și versatilă metodă de gravare. Pentru realizarea gravării se folosește un fascicul laser foarte concentrat, iar grosimea fasciculului poate fi ajustată pentru a crește sau a micșora lățimea totală a gravurii. Laserul poate fi, de asemenea, consolidat pentru a sculpta mai adânc în materialul de bază, ceea ce îmbunătățește textura gravurii.

În plus, gravura laser poate fi utilizată pe aproape orice tip de material.

Așadar, dacă aveți în minte un model extrem de detaliat și complex pe care îl doriți stampat pe o bijuterie, atunci aceasta este metoda de gravură potrivită.

De ce să optați pentru o bijuterie gravată?

Gravarea bijuteriilor vă dă posibilitatea de a le personaliza după cum doriți.

Dacă intenționați să vă surprindeți jumătatea cu un cadou căruia să-I atribuiți valoare sentimentală, atunci puteți opta pentru două pandantive gravate cu inițialele sau numele dumneavoastră, cu data la care v-ați cunoscut, cu o declarație de dragoste sau un cuvânt reprezentativ pentru relație.

De asemenea, un astfel de cadou este potrivit și dacă este vorba despre aniversarea unui copil. Puteți alege să personalizați fie o pereche de cercei, fie o brățară cu medalion sau un lanț cu pandantiv. Gravura se poate face pe oricare dintre aceste tipuri de bijuterii.

Poate fi o idee și pentru un cadou oficial, pe care doriți să-l dăruiți unei persoane cu care aveți o relație profesională sau oficială. Astfel, puteți opta pentru o pereche de butoni gravați dacă acest cadou este dedicat un domn, ori pentru o broșă gravată, dacă persoana pe care intenționați să o surpindeți plăcut, este o doamnă.

Bijuteriile cu gravură personalizată reprezintă cadoul ideal pentru fiecare membru al familiei, pentru prieteni sau persoane cu care aveți o relație profesională sau oficială. Este un cadou versatil ce poate fi dăruit la orice tip de aniversare.

Cea mai întâlnită solicitare este cea de gravură a verighetelor. Acestea se stampează fie cu data nunții, fie cu numele celor doi miri, fie cu ambele, sau cu un citat reprezentativ pentru dragostea celor doi. Lăsăm imaginația să își facă treaba. 

După cum puteți observa din cele de mai sus gravarea bijuteriilor este un proces discret, ce conferă unicitate și autenticitate produsului.

Transformați o bijuterie de valoare, într-una neprețuită, încărcată cu o valoare sentimentală inestimabilă.